Vad krävs för att politiker ska lyssna?

Svar till Ulrik Nilsson (M) och debattartikeln ”Klimataktivister – tänk över era aktioner”, publicerad i BT den 16/5 2023.

Riksdagsledamoten Ulrik Nilsson (M) ondgör sig över de klimataktivister som nyligen störde riksdagens arbete från läktaren. De riskerar att underkänna demokratin och bli diktaturkramare, verkar Nilsson mena. Han menar också att politiker alltid vet bäst eftersom de måste ta hänsyn till ”helheten”.

Mänskligheten står i dag inför sin allvarligaste kris någonsin. Jordens medeltemperatur har redan ökat med 1,2 grader och halten koldioxid i atmosfären är nu uppe i 420 miljondelar. Det låter inte så mycket, men det är 50 procent mer än under förindustriell tid.

Omkring 2 000 klimatforskare från hela världen är överens. 
I samma tidning där Ulrik Nilssons artikel fanns varnade forskare för El Nino, som kopplat till klimatförändringar i år riskerar att åstadkomma ännu högre temperaturer i Sydeuropa som kan skapa ännu fler och värre skogsbränder än förra sommaren.

Det råder ingen tvekan, vetenskapen är överens, det är människans utsläpp av växthusgaser som är orsaken till vårt allt varmare klimat. Och utsläppen som fortsätter att öka måste på kort tid vändas nedåt om vi inte ska orsaka ännu fler katastrofer.

Ulrik Nilsson efterlyser att klimataktivister ska ”slipa på sina argument”. Men det är ju knappast så att forskare och aktivister inte har försökt göra det under de senaste årtiondena. Problemet är att våra folkvalda ibland låtsas lyssna, gör något mindre och verkar hoppas att det ska räcka. Men de har hittills visat sig vara helt oförmögna att se till ”helheten”. Dåvarande statsminister Fredrik Reinfeldt (M) lär ha sagt att ”det är politiskt omöjligt” vid en diskussion med Johan Rockström.

Helt andra och mer genomgripande förändringar måste till om vi ska rädda livet på denna enda planet som vi känner till. Det är ingen ”åsikt”, återigen, forskningen är för en gångs skull enig. Ökade drivmedelspriser, som Ulrik Nilsson nämner, är förstås inte populärt, men det är bara en mycket liten pusselbit i det stora och svåra arbete som väntar.

Givetvis går det att diskutera vilka metoder klimataktivister och andra kan och ska använda för att föra fram sin mening. Enligt Ulrik Nilsson är det bara tillåtet att följa lagens bokstav. Det betyder att han underkänner Greta Thunbergs skolstrejk 2018, för hon skolkade ju från skolan när hon satte sig utanför riksdagshuset. Och historien är full av andra exempel på pionjärer som tvingats bryta mot regler och lagar som vi i dag hyllar som hjältar: Gandhi och Rosa Parks är bara några exempel.

Men för enkelhetens skull drar Ulrik Nilsson alla klimataktivister över en kam. Jag tillhör själv Klimatomställning Borås och vi har inte genomfört några olagliga eller regelvidriga aktioner. Vi har en god samverkan med Borås stad och lokala företag som också är bekymrade över situationen. Det betyder inte att vi inte har förståelse för att andra människor känner en sådan desperation och förtvivlan inför att politikerna inte lyssnar så att de tar till de förhatliga metoder Ulrik Nilsson nämner. När allt kommer omkring: Är lagar och regler till för människorna eller tvärtom?

Anders Hjorth, Klimatomställning Borås

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.