Sverige bör utlysa nödläge för klimatet

Insändare publicerad i Borås Tidning 12 september 2023 som svar till Karin Vendt och insändaren ”Klimatfrågan är hopplöst polariserad”, BT 2/9.

Karin Vendt har rätt i att Klimatfrågan kan uppfattas som hopplöst polariserad, vilket också är rubriken på hennes insändare i BT 2/9. Men ett kontrollerbart faktum är att den absoluta majoriteten av alla världens klimatforskare är överens: Det är människans utsläpp av växthusgaser som är orsaken till att jordens medeltemperatur i dag är 1,2 grader högre och att halten koldioxid är 421 ppm (miljondelar). Den säkra halten är 350 ppm.

Forskare är inte kända för att vara överens och ska inte heller vara det, utan kritiskt granska kollegors arbete. När därför omkring 2 000 klimatforskare världen runt är överens om detta finns det anledning för oss alla att lyssna, ordentligt.

De är också överens om att de extrema väderhändelser som vi kunnat se i sommar med fruktansvärda bränder bland annat på Hawaii, i Kanada och Grekland liksom ovädret Hans här hemma kommer att bli vanligare på grund av jordens uppvärmning.

Landets ledare borde ge oss en gemensam bild av läget, skriver Karin Vendt, och det är bara att hålla med. Det är också lätt att hålla med om hennes övriga punkter om vad våra ledare borde göra, inklusive de osäkerhetsspann som finns kring olika framtidsbilder.

Själv anser jag att ett klimatnödläge behöver förklaras på samma sätt som det höjda säkerhetsläge som råder just nu.

Jag vill också passa på att berätta att Klimatomställning Borås, som är en helt ideell organisation, håller på att utforma sådan ”lättläst och kortfattad” information som Vendt efterlyser. Men också i lite längre format, allt anpassat till olika målgrupper. Vi har framför allt talat om en serie föreläsningar, men att förvandla dem till broschyrer är förstås också möjligt.

Den 4 oktober kommer vi dessutom att tillsammans med Borås naturskyddsförening och Svenska kyrkan ha ett klimatsamtal med företrädare för alla åtta politiska partier i Borås kommunfullmäktige där vi ska fortsätta de samtal vi påbörjade inför valet 2022.
 För du har ju alldeles rätt, Karin Vendt, vi sitter alla i samma båt. Både klimatförnekare och klimataktivister.

Anders Hjorth, Klimatomställning Borås

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.