Borås bör öka den egna elproduktionen

Insändare publicerad i Borås Tidning 7/12 2022.

Borås stad (företag, invånare och staden) förbrukar 1 500 ± 200 GWh el per år. Borås energi producerade 24 GWh koldioxidfri el med vattenkraft 2021.Givet den elbrist som finns i vårt elområde och den förväntade ökningen av elbehovet borde vi som kommun ta ett större ansvar för elproduktionen. Elpriserna i södra Sverige hade kunnat vara 30–50 procent lägre under hösten 2021 om vi haft ytterligare elproduktion i drift, enligt Elforsk. Varje koldioxidfri kWh elproduktion är viktig för klimatet.

Rhein-Hansruck-Kreis är ett lantligt distrikt i Tyskland med drygt 100 000 invånare som i dag är självförsörjande på energi. Före år 1995 producerades inte en enda kWh i detta distrikt. Dagens energimix består av sol, vind och biobränslen.Enligt statistik från SCB var produktionen av vindkraftsel under 2020 för Vetlanda kommun 514 GWh, Jönköping 259 GWh och Falkenberg 472 GWh. I Borås kommun var det 0 GWh.

I Rångedala projekterar Linköping Tekniska verken fyra vindkraftverk och har ytterligare ett 60-tal vindkraftverk i projektfasen. Varför bygger inte Borås energi verken i Rångedala?

Borås stad bör ta fram en plan för att öka den egna elproduktionen med en målsättning om att bli självförsörjande på koldioxidfri el (vindkraft och sol) inom en 20-årsperiod.Vindkraften möter ofta på lokalt motstånd då de som bor nära kraftverket tycker att de får en ökad olägenhet av dem. Därför anser vi att de som bor i närområdet borde få ett kraftigt rabatterat pris på den el de köper.

Efter bränsleupproret kanske det är dags för elupproret med krav på koldioxidfri billig el.

Thomas Carlsson, Klimatomställning Borås, energigruppen

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.